Наскоро пакистански хирурзи станаха свидетели на невероятно рядко и плашещо явление. Когато

...
Наскоро пакистански хирурзи станаха свидетели на невероятно рядко и плашещо явление. Когато
Коментари Харесай

Паразитен близнак се засели в корема на 10-месечно момиченце

Наскоро пакистански хирурзи станаха очевидци на необикновено рядко и плашещо събитие. Когато доктор Муштак Ахмед почнал интервенция на 10-месечната Шазия, с цел да в профил това, което смяташе за киста, той бил посрещнат от изненадваща панорама: два полуоформени крайници в корема на бебето.

Докато интервенцията напредвала, доктор Муштак и неговият екип схванаха, че това е нероденият близнак на Шазия. Този близнак най-вероятно е спрял да се развива, когато е бил на към 8-9 седмици.

" Можехме да забележим началото на четирите крайника, пръстите на краката и даже черти, наподобяващи очи. Моят екип беше подготвен да открие киста или маса в коремната празнина, като се има поради, че момичето страдаше от месеци. Но когато видях пръстите на краката и гръбнака, бях комплициран, ” сподели доктор Муштак. През 15-те си години като детски хирург той в никакъв случай не е бил очевидец на нещо сходно, пише BBC.

Този необичаен медицински феномен се назовава плод в плода. Това се случва, когато единият близнак е заобиколен от другия по време на ранното развиване. Близнакът с обвивка не е изцяло завършен, а се трансформира в нещо като паразит, който се храни за сметка на близнака гостоприемник. За страдание множеството от тези близнаци не оцеляват до раждането. Според доклад на Американската академия по педиатрия, оповестен през 2000 година, положението се среща при почти едно на 500 000 живородени деца. Има по-малко от 200 случая, докладвани по целия свят.

Признаците за проблеми почнали, когато коремът на Шазия почнал да се подува месец след раждането. Родителите й забелязали, че тя плаче дълго време от болката. „ Стомахът й беше корав на пипане “, сподели татко й Мохамед Асиф. Асиф, нископлатен селски служащ, завел Шазия при няколко лекари в родния им град. Но заради рядкостта на болестта и неналичието на медицински заведения, положението й остава мистерия.

В последна сметка те отишлш в болничното заведение Шейх Зайед, с цел да получат по-добри грижи. Там д-р Муштак Ахмед диагностицира евентуална киста в корема. Магнитният резонанс, който би разрешил да се обясни диагнозата, се оказва прекомерно безценен за фамилията. И по този начин, по съвет на лекаря, те решили да отстранен кистата хирургично.

По време на интервенцията на 29 август лекарите вършат шокиращо изобретение и осъзнават сложността на обстановката. Нероденият близнак се прикрепил към едно от тънките вътрешности на Шазия и изсмукал кръв, лишавайки Шазия от съществени хранителни субстанции. За благополучие, след сполучливото премахване на паразитния близнак, Шазия стартира бързо да се възвръща. „ След интервенцията положението й се усъвършенства доста “, споделя доктор Муштак. Шазия беше изписана на 4 септември и хората, които се грижат за нея, имат намерение да наблюдават от близко положението й.

Поради рядкостта на случая, историята на Шазия провокира огромен интерес в локалните медии, което докара до доста дезинформирани спекулации. Местните публицисти даже неправилно нарекоха положението " бременно бебе ", причинявайки стрес на така и така уплашеното семейство. За да позволи този проблем, личният състав на болничното заведение организира разяснителна и консултантска работа със фамилията на Шазия.

Д-р Надим Ахтар, началник на отделението по детска хирургия в Пакистанския институт по медицински науки, акцентира, че това положение не е обвързвано с бременност. Той сподели: " Тези фетални израстъци не постоянно порастват или се популяризират и най-много остават там, където се образуват, постоянно в долната част на корема. "

Тази история акцентира мистериите на здравната просвета и ни припомня за значимостта на съответните медицински уреди, изключително в отдалечени региони. Това е доказателство за устойчивостта на човешкия организъм и неуморното предпочитание на лекарите да оказват помощ и да намират решения, даже когато са изправени пред незнайното.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР